943 61 Salka 61

Telefón: 036 7585 101

 

Starostka obce: Mgr.Silvia Cagalová

Mobil: 0918 483 626

E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Tisztelt Lakosok!

Szlovákia Kormányának döntése értelmében 2020. október 31-én és november 1-én országos COVID-19 (koronavírus) tesztelésre kerül sor /szombat-vasárnap/.

Szalkán a tesztelés a sport épületében fog megtörténni. Az utolsó mintavételt 21.30 órakor végzik. A teszt elvégzése érkezési sorrendben történik. Az országos tesztelés segít feltárni a rejtett koronavírus gócpontokat és fékezheti a vírus terjedését. A tesztelésen való részvétel nem csak saját állapotunk felmérését teszi lehetővé, de segítségével szeretteinket és a környezetünkben élőket is megóvhatjuk a fertőzéstől.

Mit kell tudni a fertőzésről?

A tesztelés önkéntes, tízéves kortól bárki részt vehet rajta. Azok az idegen állampolgárok, akiknek Szlovákiában van hivatalosan bejelentett állandó lakhelyük részt vehetnek a tesztelésen. A tesztelés nem ajánlott azoknak a személyeknek, akik 65 év felettiek és idejük nagy részét saját otthonukban töltik vagy mozgásukban korlátozottak, illetve egészségügyi állapotuk miatt nem hagyhatják el lakhelyüket. E személyekre vonatkozik a tíz napos karantén.

A tesztelés szigorú járványügyi intézkedések mellett történik. A helyiséget fertőtleníteni fogják. A rendet és a szabályok betartását a rendőrség és a katonaság felügyeli. A tesztelő személyzetet előzetesen tesztelik. A szükséges mintavételt kizárólag egészségügyi személyzet végzi. A tesztelés után a mintákat biztonságosan megsemmisítik. Mindenki maga döntheti el, melyik tesztelőhelyre látogat el. Ez miatt senkinek nem kell hazautaznia a lakóhelyére, ahol átmenetileg tartózkodik ott is elvégeztetheti a tesztelést. A külföldön élő szlovák állampolgároknak nem javasolják, hogy az országos tesztelés miatt Szlovákiába utazzanak. Rájuk a 2020. október elsejétől érvényes feltételek vonatkoznak.

A tesztelés menete a tesztelőhelyen a következőképpen zajlik:

A tesztelőhelyre való belépéskor fertőtlenítse a kezét. A fertőtlenítőszerek a helyszínen a rendelkezésre állnak mindenkinek. Ezután egyszerű adminisztrációs eljárás következik. Az arra kijelölt személy előtt, igazolnia kell magát személyi igazolványa felmutatásával. Akinek még nincs személyi igazolványa az egészségügyi kártyával igazolja magát. A regisztrációt követően sorszámot és papírzsebkendőt kap. Odalép a szemeteshez ott kifújja az orrát és eldobja a zsebkendőt. Az egészségügyi dolgozónak átadja a sorszámot, aki egy puha mintavevő pálcával mintát vesz az orrgaratból. Az eredményt egy arra kijelölt helyen kell megvárnia. Az egészségügyi dolgozó az előzőleg átadott sorszámmal fog mindenkit szólítani, majd kéri, hogy újra mutassa be a személyi igazolványt/egészségügyi kártyáját. Az egészségügyi dolgozó kitölt egy tanúsítványt, amelyen megjelöli a teszt eredményét. Az eredményt egy lezárt borítékban átadja, mely tartalmazza, mit kell tennie negatív vagy pozitív teszt eredmény esetén. Az eredmény kézbevétele után el kell hagyni a tesztelőhelyet. Pozitív teszteredmény esetén 10 nap karantén következik.

Fontos, hogy minél többen elmenjünk a tesztelésre. Vigyázzunk magunkra és egymásra. Közösen sikerülni fog!

Read more...